Ticker

6/recent/ticker-posts

Advertisement

Responsive Advertisement

2024 MOĞOLİSTAN GEZİSİ-18 Temmuz-2Ağustos 2024 Doldu.

MOĞOLİSTAN GEZİSİ Son 9 kişi
Çağ: 18 Temmuz 2024 - 3 Ağustos 2024
Buluşma Yeri: İstanbul Havaalanı
Gezimiz, Saha Yeri (Yakutistan) gezisinden 3 gün sonra başlayacaktır. Dileyenler ikisine birlikte katılabilir.
Türsab No: 13476

Tarih: 18 Temmuz - 3 Ağustos 2024

Ücretlendirme: 1200 + 400 dolar. 12 günlük Moğolistan gezisi 1200 dolar; Duha Türkleri bölümü 400 dolardır.
Ücretin içinde olanlar:
Uçuşlar dışında tüm ulaşımlar, konaklamalar, rehberlikler, kahvaltılar.
Kapora olarak kişi başına  ilk bölüm için 600 dolar, ikinci bölüm için 200 dolar ödemeniz gerekmektedir. Kapora ile kalınacak yerler, araçlar, türlü geziler organize edilecektir.
Katılımcılar, tüm planlamalarını yaptıktan sonra karar vermeliler. Kaporalar ödendikten sonra geri dönüşü yoktur. Orada hep aynı yerde değil, hep farklı yerlerde konaklayacağız. Araçlara, rehberlere, kalma yerlerine ayrı ayrı kaporalar ödenecek. Haliyle, telefonun bile çekmediği yerlerde bunları geri toplamak mümkün olamayacaktır. Ayrıca ücretleriniz tugrik'e (tuğruk) çevrildikten sonra buralara dağıtılacak olup zaman içinde değer kaybedecektir. Özetle kaporalar yanar.
Bu gezi Türk tarihi, kültürü ve doğa gezisidir.

Bu gezi Uzman Türkolog Mehmet Gültekin tarafından enforme edilmektedir.
Ulaanbaatar'a uçuş, Ulanbaatar'dan yurda uçuş. Dönüşü isteyenler geç yapabilir.
Biletler açılır açılmaz alınacaktır. Hazır olun.

Yollar kötü. 4x4 araçlarla ya da 6x6 kasası koltuklu tank gibi kamyonlar kullanacağız. Daha doğrusu yol falan yok. Dağ, tepe yorulacağımız etkinliklerdir. Kafalar tavanlara vurabilir. Araçta uyumak yasak. Şaka yapmıyorum.
Gezimizin şartları da var tabi:

İnançlara saygılı olmak, tebliğci (misyoner) olmamak, uyumlu olmak, anı yaşamak, bulunduğu ortamla bütünleşme çabasında olmak, kırıcı olmamak, köprüleri yıkmak değil, oradaki kişilerle köprüler kurmak amacında olmak, kendisini koca bir ulusun temsilcisi olarak görmek ve yapacağı hataların ulusunun hanesine yazılacağını bilmek, kendini anlatmamak, onları öğrenmeye çalışmak, kırsalda pazarlık yapmamak, kentlerde pazarlığın tadını kaçırmamak... Konfor beklentisi olanların, yorulmayı göze alamayanların, gelmemesi gereken bir etkinliktir. Çok yorulacağız. Paramızla rezil oluyoruz dememek.
Araçlarımız 14 kişilik olup her araca duruma göre 7'şer 8'er kişi bineceğiz. Çünkü gidilecek yollar oldukça kötü. Geziye katılanlar Orta ve ortanın batısı ve ortanın kuzyi Moğolistan'da görülebilecek hemen hemen her yeri göreceklerdir. Atalarımızın inançlarını hiç değiştirmeden yaşatan geyik sürüleri besleyen Dukha Türklerine giderken büyük olasılıkla 10 saatlik bir atlı veya 6x6 kamyonlu yorucu bir yolculuk da yapacağız. Dileyenler ata binmeyip 60 km'lik yolu 6x6 kamyonla gidebilir. Kamyonun kasası koltuklu. Ata binme konusunda dizler ve kuyruk sokumu inanılmaz acıyor. Bilginize. Ya da o coğrafyada yürüyüş yapmanın keyfini yaşamak için yürüyerek gidebiliriz. Attan düşme riski hep var çünkü.
1 gece çadırlarında konaklayacağımız Dukha Türklerine saygıda kusur etmemeli, sevgide bonkör olmalıyız. Turist değil kardeş olduğumuzu görmeliler.

Ben onunla aynı gerde (keçe çadır) yatmam diyenler, dışarıda kalır. Yerini beğenmeyenlerle hem ben hem de yerel kılavuzunuz kesinlikle ilgilenmez. Beğenmiyorsa kendisi başının çaresine bakmalıdır.

Etkinlik bitiminde Ulaanbaatar'da (harika bir kent) 3 gün kalacağız.
Ayrıntılar şöyle

(Rehberler her türlü değişiklik yapma hakkına sahiptir. Katılan kişiler otomatik olarak bunu kabul etmiş sayılırlar.)
Sıralamada değişiklik olabilir.
1. Gün: (Moğolistan'da 1. Gün) Ulaanbaatar'da otelimize yerleşme ve dinlenmenin ardından öğleden sonra Tonyukuk Yazıtlarına ve Cengiz Han büyük anıtına gitme. Dönüşte Ulanbaatar'da serbest kent gezisi. Seul Caddesi salık verilir. Otelde dinlenme.
2. Gün: (2. Gün) Saat 8’de Orhun Yazıtlarını (Bilge Kağan - Kül Tigin) görmek üzere Ötüken’e doğru yola çıkıyoruz ve Gobi Çölü kum tepelerinde isteyenlerle at ve develere bineceğiz, yol üzerindeki Erdene Zuu Manastırını gezdikten sonra Karakorum'a yakın Uygur devletinden kalmış Uygur başkenti  Ordubalık'ı göreceğiz. Keçe çadırlarda (Kazak Türkçesinde kiyiz(keçe) üy(ev), Kırgız Türkçesinde boz üy(boz ev), Mogolca ger,  kalacağız. Yol mesafe saatleri yaklaşık öğlen yemeği dahil 5 - 6 saat sürecek (380 km yol yapmış olacağız.)
3. Gün: Saat 8’de hareket edip Karakorum Milli müzesini gezdikten sonra Bilge Kağan müzesini ve Orhun Yazıtlarını göreceğiz. Akşam Cengiz Han'ın başkenti Karakorum'da gerlerde (keçe çadır) konaklıyoruz. Bilge Kağan anıtı Karakorum ilçesindedir. Yol 40 km. Bu yol, TİKA tarafından yapılmış olan Bilge Kağan Yolu. Gidiş dönüş yaklaşık 1 saat sürer.
4. Gün: Saat 8’de Orhun Uçarsuyu (şelalesi) gezisi başlayacak ve yol üzerindeki Türk dikili taşlarını ve kurganlarını göreceğiz. Bir deve taşı gömüt alanında atalarımızın onlarca gömütünü göreceğiz. Bu gömütlerin bazılarının üzerinde bir kaç tane geyik çizimi var. Bunu gördükten sonra Orhun Uçarsuyu'na gidip uçarsuyu görüp, orada yüzüp, arınıp, kutsanıp bu uçarsuyun kenarında gerlerde konaklayacağız. Yol toprak ve oldukça kötü olduğu için 6-7 saat sürer. Karakorum'dan yol 140 km civarında.
5. Gün: Saat 8 gibi eski Türk topraklarını görerek Arhangay kentindeki ulusal müzeye gideceğiz. Burada Birinci Göktürk anıtı Taspar Kağan'ın dikili taşını göreceğiz. Bu yazıt Orhun yazıtlarından 140 yıl daha eskidir. Sonra Taikhar Chuluu adlı eski kutsal büyük taşı görüp orda İh Tamir ırmağının kenarında konaklayacağız. Yol toprak olduğu için öğlen yemeği dahil 7-8 saat sürecek.
6. Gün: Sabah 8’de hareket edip Terhin Gölü'nün kenarından doyumsuz manzaralar göreceğiz. Bu göl, Türk tarihi için de önemlidir. Ayrıca Horgin Toboi volkanik dağı da burada göreceğimiz güzel yerlerden biridir. Yol toprak. Jargalant ilçesinde konaklayacağız.
7. Gün:  Sabah Jargalant ilçesinden hareket ederek eski Obalar ve İskit (Saka Türkleri) çağından kalmış kurganları görerek Ötüken yışlarını (ormanlarını) geçerek Hovsgöl'ün başkenti Mürün'e gelip konaklayacağiz. Yol tamamen toprak (yol fakan yok, çayırlardan gideceğiz) yaklaşık 8-9 saat yol sürecek.
8. Gün: Sabah 8’de Mürün'den 15 km uzaklıktaki 14-15 tane dikilitaşı görmeye gideceğiz. Sonra Erhiin Gölü kenarındaki Geyik Taşları ve kurganları gördükten sonra Hovsgul'un Hatgal ilçesinde konaklayacağız.
                                                          Duha Türkü Möönkö annemle...
9. Gün: Göktürklerin önemli yerleşimilerinden biri olan Selenge urmağına doğru yola çıkıyoruz. Yolda Duut Had adlı kaya çizimi alanını göreceğiz. Bu akşam Selenge'de konaklayacağız.Kutlu Selenge'nin kutlu sularından içip, Selenge'nin kutlu sularında yunacağız.
10. Gün: Selenge’de Türkler için kutsal olan iki ırmak olan Orhun ve Selenge ırmaklarının birleştiği yeri tepelere çıkıp seyredeceğiz. Burada suya girerek arınacağız. Buradan su içerek Bilge Kağan'ın, Kül Tigin'in tinini duyumsayacağız.
Öğleden sonra Ulaanbaatar'a doğru yola çıkacağız. Aksam Ulaanbaatar'da konaklayacağız. Yol asfalt ve toprak karışıktır. 5-6 saat sürecek.
11. Gün: Ulaanbaatar'da dinleniyoruz. 

12. Gün: Uçuş saatine göre kent gezisi yapabiliriz. Aynı gün yurda dönüş başlayacak.
2. Bölüm- Duha Türkleri bölümü

13. -14. -15. -16. Gün: Başından beri kullandığımız araçları bırakıp başka araçlara geçeceğiz ve asıl araçlarımız bizi Hovsgöl'ün başkenti Mörön'de bekleyecek. Yolda İlteriş Kutluk Kağan'ın 2. TÜRK Kağanlığını ilan ettiği yeri bu yolculukta göreceğiz. Dört gün (yağış olmazsa 3 gün) Duhaları görmek için hem atlarla (ya da yürüyerek ya da 6x6 kamyonla) diğer arabalarla yol gideceğiz. Bir gece Duha aileleri ile birlikte onların çadırlarına birer ikişer kişi dağılarak konaklayacağız. 4 günümüz eşsiz manzaralar eşliğinde tundrada bir yolculukla ve Duha Türkleri arasında geçecek.Duha Türklerine karşı en küçük kırıcı davranışınız olursa bu kabul edilmeyecek ve siz Tundrada yapayalnız bırakılacaksınız. Dedim ya kardeşleşmeye gidiyoruz. Egolu, kompleksli ve sorunlu tiplerin bu gezide işi yoktur. Bu tip kişilerin Yollardelisi'nin hiçbir gezisinde işleri yoktur. Acımam, orada bırakırım.

Tüm konaklamalar, tüm kılavuzluklar, uçuşlar dışında tüm yolculuklar ücrete dahildir. (Müze girişleri, yeme içme ve özel harcamalar dışında) Yeme içmeyi herkes kendi cebinden yapacaktır. Yemeklerin fiyatı 4-5 dolar aralığındadır. Kahvaltılıklarımızı -orada olmadığı için- dileyenler yanında götürebilir. Ben öyle yapıyorum. Zeytin, kaşar, pekmez, tahin götürüyorum.

İletişim: Mehmet GÜLTEKİN (Uzman Türkolog)


Whatsapp: +90 543 698 26 98

styxdiablos@hotmail.com

Yorum Gönder

0 Yorumlar