Ticker

6/recent/ticker-posts

Advertisement

Responsive Advertisement

2022 YAZINDA SAHA YERİ (YAKUTİSTAN) GEZİSİ

Moskova ile saat farkı: + 6 saat. 

Tarih: 2023 yazına düşünüyoruz.

Gezi masrafları üzerinde çalışıyoruz. Belirlenir belirlenmez burada paylaşacağım. Biletleri Kasım ayı sonuna kadar alacağız.
Saka Türklerinin soylarının sürdüğü topraklara gidiyoruz. Türkiye'den çok az kişinin gördüğü bir Türk yurduna gidiyoruz. 

1. GÜN: Sabah saatlerinde Saha (Yakut) Cumhuriyeti'nin başkenti Yakutsk'a varış. Havalimanında buluşma ve otele transfer. Otel girişi 12'de olacağından erken inmemiz durumunda çevrede an geçirebiliriz.  Rehber eşliğinde 3 saat kadar Yakutsk merkezinde yürüyüş. Lenin Caddesi'ndeki Stalinist mimariye, "Eski Şehir"deki yangınlardan sonra restore edilen Çarlık döneminden kalma tüccar konaklarına ve Yakutsk Hapishanesi Kapı Kulesi görülecek yerlerden. Orijinal kule 1685'te yapılmıştı.
2. GÜN: Otelde kahvaltı. Atlasov ailesinin "Us-Kut" etnik kompleksini ziyaret edeceğiz. Bu gerçek bir etnografik keşif olacaktır. Ev iyeleri, her an olduğu gibi konukları kendileri karşılayacak ve gezilere eşlik edecek. Saha Türklerinin yaşamı, gelenekleri ve inançları hakkında yerinde bilgi verecekler. Atlasovlar'un yaşantıları turistik amaçlı değil gerçek bir yaşantıdır. Atlasovlar, normal yaşantılarında geleneksel Yakut yaşam tarzına bağlı yaşıyorlar.
Daha sonra "Permafrost Krallığı" turizm kompleksine bir gezi. Bu, Chochur-Muran dağının içinde, buz figürleri ve ilgi çekici yerlerin sergilendiği bir buzul. Yakutsk'un banliyölerinde yer almaktadır. Gezi, permafrost'ta kazılmış bir tünelden geçen bir yürüyüş içerir. Otele dönüş, geceleme Yakutsk'ta.
3. GÜN: Sabah, Yakutya'nın mineraller dünyasını ve Yakut topraklarının parlak zenginliği olan yerel hammaddelerden mücevher örneklerini sunan "Yakutistan'ın Hazineleri" sergisini ziyaret edeceğiz. Bilimler Akademisi'nin "Mamut Müzesi" ve Permafrost Enstitüsünün yeraltı laboratuvarını ziyaret. 
   Öğleden sonra şehirde pazarları ve dükkanlarını ziyaret edeceğiz. Kürk, mamut dişleri ve onlardan yapılmış el sanatları da olan bir pazar yeri burası. Geceleme Yakutsk'ta.
4. GÜN: Otelde kahvaltı. Yakutsk'tan güneye, Lena Nehri'nin yukarısında, Bulgunnyakhtakh köyüne arazi aracıyla hareket. Seyahat süresi - yaklaşık 2 saat, mesafe - yaklaşık 110 km. Üstü kapalı bir motorlu tekneye binmek ve sütun kayalarıyla ünlü milli park "Lena Sütunları"na hareket. Butası Lena'nın sağ kıyısındaki görkemli bir taş ormanıdır. Su yüzeyinin üzerinde görkemli bir şekilde yükselir. Doğal park "Lena Sütunları", 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne katıldı. Yolda - Tayga nehri Keteme'ye giriş yapıp, Toyon-Ary şelalelerini, Ulakhan-Ana petroglifini, mağaraları ve Elansky kayalarındaki kaya resimlerini inceleyeceğiz. 
Labydya Nehri ağzına yakın Lena Sütunlarına varış. Ekolojik yollar boyunca bağımsız yürüyüşler (2 km) ve tayga ve büyük Sibirya nehri Lena'nın muhteşem panoramik manzarasının açıldığı taş yapılardan birinin en tepesine yürüyerek tırmanma. Lena'nın karşı kıyısındaki kumlu adaya hareket. Dinlenme, balık tutma. Piknik ve öğle yemeği zamanı. Nehir ve tayga üzerinde görkemli bir şekilde yükselen Tukulany kum tepelerine çıkarak Lena nehri boyunca bir nehir yürüyüşü.
   Batamay köyüne hareket (3 km. Lena Sütunlarından) veya Sinsk köyüne (30 km.). Turist üssünde veya konuk evlerinde konaklama. Akşam yemeği ve deneyim alışverişi zamanı. Yakut köyünde bir gece.
5. GÜN: Eşsiz Buluus buzulunu ziyaret edeceğiz. Bu buzul, +35 derecede bile erimiyor. Çok sayıda buzul yarığı ve mağarası, sıcakta dinlenmek için iyi bir yerdir. Öğleden sonra - etnografik kompleks Samartai'ye hareket. 
Küçük Lena Sütunları "Turuk-Khaya" ziyaret. Kuruluur şelalelerine transfer. Yakutsk'a transfer ve konaklama.
6.GÜN: Ust-Aldan bölgesine hareket. (Burası rehberimizin ailesinin yaşadığı yer.) Seyahat süresi yaklaşık 1.5 saat, mesafe yaklaşık 70 km'dir, daha sonra Sottitsy köyüne transfer. Yenisey Kazak Pyotr Beketov'un başlangıçta Lensky hapishanesini kurduğu yer burasıydı. Ancak bahar selleri onu gelecekteki Yakutsk şehrini başka bir yere taşımaya zorladı. Bu gerçek, burada tarihi ve mimari bir açık hava müzesi "Druzhba" nın yaratılmasının temeli oldu. Müze, en eskileri 17. yüzyıla kadar uzanan geleneksel Rus ve Yakut tarzlarında eski ahşap mimari örneklerini sergiliyor. 18. yüzyıla ait ahşap gereçler, giysiler, at koşum takımı parçaları, kımız için ahşap kaplar, güzel takılar ve kostümler sergileniyor. 
Müze turu, yürüyüş. Müzenin en belirgin nesnelerinden biri restore edilmiş ulusal mezarlıktır. Bir başka ilginç sergi, Yakutsk hapishanesinin öncüsü ve kurucusu Peter Beketov'un gemisinin bir kopyası. Sibirya öncülerine ayrı bir sergi ayrılmıştır. Müzeden, bir gözlem kulesinin bulunduğu tepeye (çok uzak olmayan) tırmanabilirsiniz. Yakutska transfer ve konaklama.
7. GÜN: Yakutya Halklarının Müzik ve Folklor Müzesi'ni ziyaret edeceğiz. Müze Saha, Evenk, Even, Yukaghir geleneksel kültürünü, ritüellerini ve folklorunu tanıtıyor. Öğle yemeğinden sonra 1990 yılında açılan Dünya Halkları Khomus Müzesi'ni ziyaret edeceğiz. Şu anda müzenin koleksiyonu, eşsiz antik enstrümanlar da dahil olmak üzere dünyanın 43 ülkesinden 575 ağız kopuzu içeriyor. Akşam isteğe göre Saha Oyunsky Akademik Tiyatrosu nda bir etkinliğine katılacağız. 
8. GÜN: Yakutsk'ta dinlenme günü. İsteğe bağlı alışveriş merkezi, pazar, sinema, kütüphane gibi yerlere gidebilirsiniz.  
9. GÜN: Sabah otelde kahvaltı. Sonra uzun bir yola çıkıyoruz ve gerçek keşif burada başlıyor. Verkhniy Amga köyüne yolculuk süresi yaklaşık 4-5 saat sürecek. Öğle yemeğinde mangalda balık ve et. Öğleden sonra isteğe bağlı balık avı, yabani mersin toplama veya dinlenme. Eski mağara çizimlerine gideceğiz. Akşam Amga nehrinin sahiline sıfır bulunan arazide kamp kurulacak. Akşam yemeği yerli Lida teyze tarafından hazırlanacaktır. (Kendisi benim annemin teyzesi oluyor: çok tatlı ve cana yakın bir kişi). Gece geleneksel Yakut sobalı çadırlarında konaklama.
10. GÜN: Sabah, Khatystyr Evenk köyüne yolculuk. Yaklaşık 3-4 saat yol sürecek. Yerel halkla buluşma, geleneksel konuk karşılama töreni. Doğada öğle yemeği, ulusal Evenk yemeklerini deneyeceğiz. Öğle yemeğinden sonra köy ve Aldan Nehri boyunca yürüyüş. Öğleden sonra altın fabrikasına gezi  düzelecektir. Akşam isteğe bağlı, su teknesi ile gezme etkinliği. Geceleme Evenk köyünde.
11. GÜN: Ren geyiğı çiftliği alanına hareket. Geleneksel kıyafetler ile fotoğraf çekimi.  Geyiklere binme dersi verilecektir. Geleneksel Evenki yemekleri sunulacak. Evenki geleneksel konuk karşılama töreni yapılacak. Gece çiftlikte çadırda konaklama. Evenkiler Saha yerimin yerli halklarından biridir. Dilleri Evenkicedir.
12. GÜN: 4 saaat sürecek bir yolculuk. Yol üzerinde isteğe bağlı yabani mersin toplama ve reçel yapma dersi veya ata binme dersi verilecektir. Neryungri şehrinde keşif turu. Gece 23de havalimanına hareket. 

Yorum Gönder

1 Yorumlar