Ticker

6/recent/ticker-posts

Advertisement

Responsive Advertisement

MOĞOLİSTAN - ÖTÜKEN - DUKHA TÜRKLERİ (19 Temmuz-03 Ağustos 2023)Yapıldı

MOĞOLİSTAN GEZİSİ (2024 yazı için tarih henüz belirlenme aşamasındadır.)

Buluşma Yeri: Ulaanbaatar
Gezimiz, İrkutsk, Buryatia, Baykal Gölü gezimizin arkasından başlamaktadır.  Dileyen ikisine de katılabilir. En öncesinde de Saha Sire (Yakutistan) gezimiz vardır. Dileyen üçüne de katılabilir.

Tarih: Belirlenecektir.

Ücretlendirme: 1200+450 dolar. İlk bölüm Moğolistan; 2. bölüm Duha Türkleri bölümüdür. Duha Türkleri bölümüne dileyen katılabilir. Yorucudur.
Kapora olarak kişi başına 500+250 dolar ödemeniz gerekmektedir. Kapora ile kalınacak yerler, araçlar, türlü geziler, yerel konserler organize edilecektir.

Katılımcılar, tüm planlamalarını yaptıktan sonra karar vermeliler. Kaporalar ödendikten sonra geri dönüşü yoktur. Orada hep aynı yerde değil, hep farklı yerlerde konaklayacağız. Araçlara, rehberlere, teknelere, kalma yerlerine ayrı ayrı kaporalar ödenecek. Haliyle, telefonun bile çekmediği yerlerde bunları geri toplamak mümkün olamayacaktır. Ayrıca ücretleriniz tuğruk'a çevrildikten sonra buralara dağıtılacak olup zaman içinde değer kaybedecektir. Özetle kaporalar yanar.

Bu gezi Türk tarihi, kültürü ve doğa gezisidir.

Bu gezi Uzman Türkolog Mehmet Gültekin tarafından enforme edilmektedir.

Tarihler:
19 Temmuz 2023 gidiş - 3 Ağustos 2023 Ulanbaatar'dan yurda uçuş. Dönüşü isteyenler geç yapabilir.)

30 Haziran 15 Temmuz/22 Temmuz 2021
 Biletler alındıktan sonra tarih değiştirilemez. Yollar kötü. Daha doğrusu yol falan yok. Dağ, tepe yorulacağımız etkinliklerdir.
Türsab No: 13476

Gezimizin şartları da var tabi:
İnançlara saygılı olmak, tebliğci (misyoner) olmamak, uyumlu olmak, anı yaşamak, bulunduğu ortamla bütünleşme çabasında olmak, kırıcı olmamak, köprüleri yıkmak değil, köprüler kurmak amacında olmak, kendisini koca bir ulusun temsilcisi olarak görmek ve yapacağı hataların ulusunun hanesine yazılacağını bilmek, kendini anlatmamak, onları öğrenmeye çalışmak, kırsalda pazarlık yapmamak, kentlerde pazarlığın tadını kaçırmamak... Konfor beklentisi olanların, yorulmayı göze alamayanların, gelmemesi gereken bir etkinliktir.


Araçlarımız 14 kişilik olup her araca duruma göre 7'şer 8'er kişi bineceğiz. Çünkü gidilecek yollar oldukça kötü. Geziye katılanlar Orta ve Batı Moğolistan'da görülebilecek hemen hemen her yeri göreceklerdir. Atalarımızın inançlarını hiç değiştirmeden yaşatan geyik sürüleri besleyen Dukha Türklerine giderken büyük olasılıkla 4-5 saatlik bir atlı veya geyikli yolculuk da yapacağız. Dileyenler ata binmeyip rehberimizle yanımızda yürüyebilir. Ata binme korkunuz olmasın. En yaşlılarımız bile daha önce zevkle bindiler. Ya da o coğrafyada yürüyüş yapmanın keyfini yaşamak için yürüyerek gidebiliriz. Attan düşme riski hep var çünkü.

1 gece çadırlarında konaklayacağımız Dukha Türkleri

Ayrıntılar şöyle: 

(Rehberler her türlü değişiklik yapma hakkına sahiptir. Katılan kişiler otomatik olarak bunu kabul etmiş sayılırlar.)
Sıralamada değişiklik olabilir.

1. Gün: 19 Temmuz. (Moğolistan'da 1. Gün) Otele yerleşme ve dinlenmenin ardından öğleden sonra Tonyukuk Yazıtlarına gideceğiz. Dönüşte Ulanbaatar kent gezisi. Otelde dinlenme.

2. Gün: 20 Temmuz. Saat 8’de Orhun Yazıtlarını (Bilge Kağan - Kül Tigin) görmek üzere Ötüken’e doğru yola çıkıyoruz ve Gobi Çölü kum tepelerinde isteyenlerle at ve develere bineceğiz, yol üzerindeki Erdene Zuu Manastırını gezdikten sonra Karakorum'a yakın Uygur devletinden kalmış Ordubalık'ı göreceğiz. Keçe çadırlarda (Kazak Türkçesinde kiyiz üy, Kırgız Türkçesinde boz üy, Mogolca ger) kalacağız. Yol mesafe saatleri yaklaşık öğlen yemeği dahil 5 -6 saat sürecek (380 km yol yapmış olacağız.)


3. Gün: 21 Temmuz. Saat 8’de hareket edip Karakorum Milli müzesini gezdikten sonra Bilge Kağan müzesini ve Orhun Yazıtlarını göreceğiz. Akşam Cengiz Han'ın başkenti Karakorum'da gerlerde (keçe çadır) konaklıyoruz. Bilge Kağan anıtı Karakorum ilçesindedir. Yol 40 km. Bu yol, TİKA tarafından yapılmıştır. Gidiş dönüş yaklaşık 1 saat sürer.

4. Gün: 22 Temmuz. Saat 8’de Orhun Uçarsuyu (şelalesi) gezisi başlayacak ve yol üzerindeki Türk dikili taşlarını ve kurganlarını göreceğiz. Bir deve taşı üzerinde bir kaç tane geyik çizimi var. Bunu gördükten sonra Orhun Uçarsuyu'nu görüp bu uçarsuyun kenarında gerlerde konaklayacağız. Yol toprak olduğu için 6-7 saat sürer. Karakorum'dan yol 140 km civarında.


5. Gün: 23 Temmuz. Saat 8 gibi eski Türk topraklarını görerek Arhangay kentindeki ulusal müzeye gideceğiz. Burada Birinci Göktürk anıtı Taspar Kağan'ın dikili taşını göreceğiz. Sonra Taihir Chuluu adlı eski kutsal büyük taşı görüp orda İh Tamir ırmağının kenarında konaklayacağız. Yol toprak olduğu için öğlen yemeği dahil 7-8 saat sürecek.

6. Gün: 24 Temmuz. Sabah 8’de hareket edip Terhin Gölü'nün kenarından doyumsuz manzaralar göreceğiz. Bu göl, Türk tarihi için de önemlidir. Ayrıca Horgin Toboi volkanik dağı da burada göreceğimiz güzel yerlerden biridir. Yol toprak. Jargalant ilçesinde konaklayacağız.
Horgin Toboi (Horgin Tepesi) Arkada Terhin Gölü


7. Gün: 25 Temmuz. Sabah Jargalant ilçesinden hareket ederek eski Obalar ve İskit (Saka Türkleri) çağından kalmış kurganları görerek Ötüken yışlarını (ormanlarını) geçerek Hovsgöl'ün başkenti Mürün'e gelip konaklayacağiz. Yol tamamen toprak yaklaşık 8-9 saat yol sürecek.

8. Gün: 26 Temmuz. Sabah 8’de Mürün'den 15 km uzaklıktaki 14-15 tane dikilitaşı görmeye gideceğiz. Sonra Erhiin Gölü kenarındaki Geyik Taşları ve kurganları gördükten sonra Hovsgul'un Hatgal ilçesinde konaklayacağız.


9. -10. -11. -12. Gün: 27-28-29-30 Temmuz. Başından beri kullandığımız araçları bırakıp başka araçlara geçeceğiz ve asıl araçlarımız bizi Hovsgöl'de bekleyecek. Dört gün (yağış olmazsa 3 gün) Dukhaları görmek için hem atlarla (ya da yürüyerek) hem diğer arabalarla yol gideceğiz. Bir gece Dukha aileleri ile birlikte onların çadırlarına birer ikişer kişi dağılarak konaklayacağız. 4 günümüz eşsiz manzaralar eşliğinde tundrada bir yolculukla ve Dukha Türkleri arasında geçecek.

13. Gün: 31 Temmuz. Göktürklerin önemli kentlerinden biri olan Selenge kentine doğru yola çıkıyoruz. Yolda Duut Had adlı kaya çizimi alanını göreceğiz. Bu akşam Selenge'de konaklayacağız.Kutlu Selenge'nin kutlu sularından içip, Selenge'nin kutlu sularında yunacağız.


14. Gün: 1 Ağustos. Selenge’de Türkler için kutsal olan iki ırmak olan Orhun ve Selenge ırmaklarının birleştiği yeri tepelere çıkıp seyredeceğiz. Burada suya girerek arınacağız. Buradan su içerek Bilge Kağan'ın, Kül Tigin'in tinini duyumsayacağız.
Öğleden sonra Ulaanbaatar'a doğru yola çıkacağız. Aksam Ulaanbaatar'da konaklayacağız. Yol asfalt ve toprak karışıktır. 5-6 saat sürecek.

15. Gün 2 Ağustos. Sabah Terelj Parkı, Cengiz Han heykeli, 13. yüzyıl yerleşimlerini gezerek Terelj Ulusal Park'ında ya da Ulaanbaatar'da dinleniyoruz. 

16. Gün: (3 Ağustos) Uçuş saatine göre kent gezisi yapabiliriz. Aynı gün yurda dönüş başlayacak.





Tüm konaklamalar, tüm kılavuzluklar, uçuşlar dışında tüm yolculuklar ücrete dahildir. (Müze girişleri, yeme içme ve özel harcamalar dışında) Yeme içmeyi herkes kendi cebinden yapacaktır. Yemeklerin fiyatı 4-8 dolar aralığındadır. Kahvaltılıklarımızı -orada olmadığı için- dileyenler yanında götürebilir. Ben öyle yapıyorum. Zeytin, kaşar, pekmez, tahin götürüyorum.

İletişim: Mehmet GÜLTEKİN (Uzman Türkolog)
whatsapp: +90 543 698 26 98
styxdiablos@hotmail.com


Yorum Gönder

0 Yorumlar