Türsab No: 13476
Çağ: 22 Temmuz-03 Ağustos 2025
Aşağıdaki programda görülecek yerlerin tamamını yazmamız olanaklı değildir. Burada söylenenden daha çok şey göreceksiniz.
Gideceğimiz yer, Rusya Federasyonu'na bağlı Altay Özerk Cumhuriyetidir. Burası Güney Sibirya'dadır. Ege Bölgesi büyüklüğündeki bu topraklarda, 20 bin göl, 7 bin ırmak bulunur.
Seyretmeye doyamayacağınız güzellikte bir coğrafyaya gidiyoruz. Doğal güzelliklerinin yanında kitaplı dinler öncesi Türk tarihinin de önemli kalıntılarını görecek ve onlara dokunacaksınız.
Bu bir dağcılık ve yürüyüş etkinliği değildir. Rotalarımızı sağlığı yerinde olan herkes yürüyebilir. İstemeyen de ırmak yanlarında, çevrede zaman geçirebilir.
Önce Şartlar:
1. Misyonerlik ya da tebliğ yapanları Rus polisine kendi ellerimle teslim ederim.
2. Konfor beklentisi olanların gelmemesi gereken bir etkinliktir.
3. Oraya ata topraklarını, atalar ruhunu yaşamaya gidiyoruz. Kolay gidilebilen bir yere gitmiyoruz. Bu nedenle gezi huzurunu bozacak, didişme eğilimli, olumsuzluk yayacak pesimist kişiler gelmemelidir.
4. Oraya Türk kimliği dışında başka bir kimlik ile gitmiyoruz. Yapacağımız hatalar, tüm ulusumuzun kötü tanınmasına yol açabilir düşüncesini aklınızdan çıkarmayın. Bu asla unutulmamalıdır. Yerel halkla politik konular konuşulmamalıdır.
5. Oralara kardeşlerimizle köprüler kurmaya gidiyoruz. Kılavuzumuzla, sürücülerimizle, yerel halkla -olumsuzluk yaşasak bile- onlara kibar davranmamız gerektiği unutulmamalıdır.
Ücret: 1.350 avro.
Rehberlikler, tüm konaklamalar, araç lojistikleri, kahvaltılar, Altıngöl'de 2 saatlik feribot geçişi, Çulışman Irmağı tekne geçişi, Altay'da yerel müzik konseri ücrete dahildir.
12 günlük Altay programı:
Antalya'dan veya İstanbul'dan Novosibirsk veya Moskova aktarma ile Altay'ın başkenti Gornoaltaysk'a gideceğiz. Aynı gün hostelimize yerleşme. Odalar olabildiği sürece 2-3 kişilik olacak. Gezimiz bundan sonra başlayacak.
Bu gezi Ön-Türk tarihi, kültürü ve doğa gezisi olması yanında ata topraklarında günlük 4, 8, 6 km'lik anlamlı trekkingler de içermektedir. Rotaları sağlık durumu yerinde olan herkes yürüyebilir. Genelde, düz, çayırlık yerlerdir. Dileyenler araçla geçebilir.
Başkent Gorno Altay ve Ön Türk tarihinin en önemli birkaç müzesinden biri olan Anohin Müzesi ziyareti. Bu müzede Türk abecesi ile yazılmış yazıtlar, balballar, Ukok Prensesi gibi önemli Ön-Türk kurgan buluntularını göreceğiz.
Çemal'de Kadın Irmağı kenarında 4 km yürüyüş ve turistik eşya alma (kurt dişi kolye, bozkurtlu magnet vs.) 2500 yıllık kurganlarda kurt dişi kolyeler bulunmuştur. Kurt dişi kolye asli Türk inancında dini bir ritüeldir. (Anlatacağım.)
Calmunku'ndan (Yele geçidi) Tuyekta Köyü'ne hareket. Sibirya'nın terse akan tek ırmağı olan Ursuu kenarında çok güzel bir yerde, ırmak kenarı, orman içinde bungalov konaklama. Altay Türkleri ırmak için de "suu" diyorlar. Burası Sovyet döneminde buraya yerleşmiş Azerbaycanlı Hüseyin abi ike ortağı Aleksandrovna Hanımefendi'nin yeridir.
Ertesi gün Tuyekta Kurganları, Üç Enmek Ulusal Parkı, bu parkın girişindeki Bozkurt heykeli görülecek, Karakol Vadisi ve kurganları.
Gayzer Gölü (Küçük gölün içinde volkanik kaynamaları göreceksiniz) yol üzeridir.
Umay Ana kült alanı olan Kalbaktaş petroglifleri. Burada Göktürkçe yazıtlar da var.
Adırhankaya petroglif kayaları ve dikilitaşı.
İnya Göktürk dönemi dikilitaşları, İskit (Saka) dönemi kurganları göreceğiz. Göktürk kalesi kalıntıları.
Altay Türkklerinin Ergenekon olabileceğini düşündüğü Çuy ile Kadın Irmaklarının birleştiği yeri tepeden göreceğiz. Burası dilek dileme yeridir. Burada üst üste taşlar dizerek dikeklerimizi dileyeceğiz.
Kuray Köyü'nde kalarak Kuray dağlarının buzullarına 6x6 kamyonla gidip buzulların eteklerine kadar yaklaşacağız. Doğa gezisi de olacak. Burada biri uzun biri kısa bir yürüyüş bizi bekliyor. Dileyen istediğine katılabilir. Kamyon yolculuğu muhteşem olacak.
Geçitlerdeki obo taşlara taş bırakıp, kutlu geçitlere ak bezlerimizi (yalama) bağlayarak yolculuğumuzu sürdüreceğiz. (Ay yeni ise. Ay eski iken hiçbir Kamlık ritüeli yapılmaz.)
Ulağan geçidi, göller, ırmaklar. Ulağan'da otel konaklama. Burada kimsenin bilmediği bir uçarsuya gideceğiz. Yalnızca avcıların bildiği. Burada Rusya'da Altay'ın Yaşayan İnsan Mirası ilan edilen kayçı grubu Ezen (Esenlik) konseri. Ulağan'daki Pazırık Müzesi ziyareti. Ergenekon Yürüyüşü. 7 km düz çayırlıkta binlerce Hun kurganı arasında yürüyüş. (Burası, Türk tarihihinin en önemli zaman dilimlerinden biri olan Pazırık Kültürü'ne ad veren yerdir.)
5 önemli Pazırık kurganını ziyaret. Dileyenler burada atalarımızın gömütü yanı başında çocuklara ücretini ödeyerek Altay'a özgü Çokır at (dalmaçyalı benekli) binebilir.
Ulağan'da Ergenekon'a girebilmek için araç değiştirip Kuray'da kullandığımız kamyon benzeri kasası otobüs gibi olan bir kamyona geçeceğiz. Normal 4x4'ler oraya giremez.
Buradan Ergenekon'a geçiş. Katu Yarık'ı tepeden görüş. Buradan zemine araç boş inecek. Biz yürüyerek ineceğiz. Yol çok tehlikeli çünkü.
Burası Ergenekon'dur. Ergenekon'da Çulışman Irmağı yanındaki bungalovlara yerleşme.
Ergenekon içinde yakındaki peribacalarına yürüyüş. Peri bacalarına gidiş dönüş 4-5 km. Yürüme meraklısı değilseniz Ergenekon'un içinde de zaman geçirebilirsiniz.
Yürüyüşçüler, az yürüdük diye; kültür gezginleri neden yürüyüş var diye sorun çıkarmamalıdır. Program burada.Kabul edenler gelmeli. Her iki türden de geziler olacak.
Ergenekon'daki iki Türk köyü (bu köyler dünyada ulaşılması en zor köylerdir.) Koo (çöl, düz alan, boş alan) ve Balıkçı (Ruslar Balıkça diyor.) köylerini ziyaret. Bir cennet olan Altıngöl kıyısına Balıkçı Köyü'nden 11 km yürüyerek ulaşacağız. Saat 13.00'te bizim için özel olarak gelmiş olan hızlı feribotlara bineceğiz. Buradan feribotla Artıbaş ve İoğaç (Ağaç) köyüne geceğiz. Gölde yolculuk 3 saat sürecek. Korbu şelalesinde mola vereceğiz. Şelale girişi 150 Ruble. Artıbaş'a sonrasında geçeceğiz. Artıbaş'ta 4-5 saat gezi. Artıbaş ve İoğaç, Altıngöl'ün kıyılarına karşılıklı kurulmuş olan iki cennet köydür. Burada Altıngöl'ün kuzeybatı ucundan akan Biya Irmağının başlangıcını göreceğiz. Bu ırmak, Biysk'te Üç Sümer dağından doğan Kadın ırmağı ile birleşip Ob (Obi) ırmağını oluşturur. Biya ırmağı boyunca Gorno Altay'a dönüş.
Yorucu bir gezi olacak. Çok yol yapacağız. Ama dolu dolu bir gezi olacak. Aksilik çıkması durumunda -ki olabilir- bazı yerlere gidemeyebiliriz. Önceki gezilerimizde böyle bir olumsuzluk yaşamadık. Rehberlerimiz gezide değişiklik yapma olanağına iyedir. Katılımcılar, bunu otomatik olarak kabul etmiş sayılır.
Öğle yemeği yollarda atıştırmalıklarla geçiyor genelde. Öğlen ve akşam yemeği, uçak bileti katılımcılara ait. Orada yalnızca temel ihtiyaçlarınız için yanınızda 300 dolar bulundurmanız yeterli. Ama mutlaka alacak bir şeyler bulacaksınız. Kımız denememiş olanlar, kımızın en güzelini içeceksiniz. Gitmeden bir hafta önce süt, kefir içerek bağırsaklarınızı kımıza alıştırmaya başlayınız.
Şebalin Müzesi, Anohin Müzesi, Novosibirsk Krayevedçeskiy (yerel tarih) müzesi (Şamanlık ögeleri doludur.)
Ayrıca ilk kez bu gezimizde şöyle bir yol izleyeceğiz. Malum savaş nedeni ile Rusya'da döviz bozdurmak artık çok sıkıntılı. Anlatsam çok uzar. Bu yaz 1 doları Türkiye'de 89 Ruble'ye bozdurabilirken, Rusya'da 80-84 Ruble'ye bozdurabildik. Bu nedenle katılımcı ücretinin tümünü gezi öncesinde Tatiltreni Turizm Acentası'na göndermeniz gerek. Siz de Rublenizi Türkiye'den temin etmeye çalışın. Bu konuda bize danışın.
Program şöyle:
1. Gün: (22 Temmuz) Türkiye'den Altay'a uçuş.
2. Gün: (23 Temmuz) Havaalanından kent merkezine servislerle gitme. Simkart işleri, hostele yerleşme. Anohin Müzesi gezisi. Bu müze Türk tarihinin en önemli müzesidir. Müze gezisinden sonra Souzga'daki Şeytan Parmağı tepesine kısa uzaklıklı yürüyüş. Hostele geri dönme. Geceleme.
3. Gün: (24 Temmuz) Kahvaltı sonrası Çemal'e doğru yola çıkıyoruz. Yolda bazı görselliklerde durarak ilerleyeceğiz. Çemal'de 4 km'lik Kadın Irmağı kenarında yürüyüş. Burada barakadan yüzlerce hediyelik dükkanı var. Hediyelik alanlar buradan alabilir. Bu yürüyüş bitiminde Altay Şamanlarının kutsal alanı Ruhlar Vadisi'nde kısa bir yürüyüş. İlkmpetroglifleri burada göreceğiz. Küçük bir de uçarsu var burada. Tepenin manzarası bambaşka. Buradan sonra Tuyekta Köyü'ne doğru yola devam ediyoruz. Yolda Calmunlu (Seminski) geçidinde küçük bir mola verip akşam saatlerinde Tuyekta'ya ulaşıyoruz. Tuyekta'da bungalov otel konaklama.
4. Gün: (25 Temmuz) Tuyekta Kurganları, Karakol Kurganları, Karakol petroglifleri ve dikili taşları, Örkö anıtı tepesi görülecektir. Karakol Vadisi'ndeki bir köye gidip Altay kültürünün tanıtımını izleyeceğiz. Onguday kentine uğrayıp alışveriş yapacağız. Çuy ile Kadın Irmağı'nın birleştiği kutsal alana uğrayıp (Burası Gumilev ve Biçurin'e göre Ergenekon'un olduğu yerdir.) Buradan İnegen Köyü'ne gidip orada Kadın Irmağı kenarındaki bungalovlarımıza yerleşiyoruz.
5. Gün: (26 Temmuz) İnegen'de kahvaltı sonrası Sook Çarık (Soğuk Yarık) Vadisine yürüyüşe çıkıyoruz. 12 km'lik bol manzaralı, yemyeşil bir vadide yürüyüş yapacağız. Amşam İnegen'e dönüş. İnegen'de konaklama.
6. Gün: (27 Temmuz) Petroglif günü. İnegen'de kahvaltı sonrası Kalbaktaş petroglif alanı (Umay Ana kutsal alanı) Adırhankaya İskit anıtı ve petroglifleri, Çuy Oozı petroglifleri görülecek ve İnegen'de aynı yerde geceleme.
7. Gün: (28 Temmuz) İnegen'de kahvaltı yaptıktan sonra buradan ayrılıyoruz. Gelin Uçarsuyu, Gayzer Gölü, Kuray Obosu'nda durarak Koş-Ağaç'a veçiyoruz. Koş-Ağaç Moğolistan'a 56 km uzaklıkta Kazak ve Altay Türklerinin bir arada yaşadığı bir ilçe. Önce Jaña Aul (Yeniköy) Köyü'ndeki Kazak Müzesi'ni gezeceğiz. Koş-Ağaç'a dönüp otele yerleşme.
8. Gün: (29 Temmuz) Kahvaltı sonrası Tarkhata Megalitik Kompleksi'ne gidiş. Sonrasında geldiğimiz yoldan geri dönüp Aktaş, Ulağan, yol boyu gezi. Ulağan'da otele yerleşme. Akşam Ulağan'da kay konseri. Ben Ulağan'da kayçı dostlarımın evinde kalacağım, sizler otelde. 😀 Kam kişi ile burada görüşeceğiz, kabul ederse.
9. Gün: (30 Temmuz) Ulağan Telengit Türklerinin yurdudur. Ergenekon yürüyüşü. Bu yürüyüş, düzde, çayırlarda olacaktır. Binlerce Hun dönemi kurganının arasında 7 km'lik bir yürüyüş olacak. Burası Pazırık Kurganlarıdır. Sonrasında 4x4 dev kamyonumuzla Ergenekon'a hareket edeceğiz. Ergenekon'a yürüyerek iniş. Ergenekonda turbazalara (bunvalov) yerleşme.
10. Gün: (31 Temmuz) Ergenekon içinde aracımızla diğer yere hareket. Ergenekon içindeki Uçarsu'ya ve peri bacalarına yürüme, burada konaklama.
11. Gün: (1 Ağustos) Altıngöl'e yürüme. Altıngöl'ü 3 saatlik bir yolculukla feribotla geçeceğiz. Artıbaş'a geliş ve burada 3 saatlik bir gezi süresi vereceğiz. Gorno Altay'a hareket. Gornoaltaysk konaklama.
12. Gün: (2 Ağustos) Kahvaltıdan sonra serbest kent gezisi, yola çıkış ve yurda dönüş.
İletişim: Tatiltreni Turizm
Whatsapp: +90 545 497 94 69
0 Yorumlar