Ticker

6/recent/ticker-posts

Advertisement

Responsive Advertisement

ISAURIA YOLU / TUZ YOLU / VIA SEBASTE

Konya, Antalya, Karaman bölgelerini kapsayan Antik Isauria Yürüyüş Yolu 
Isauria Uygarlığı: Tarih ve Özellikleri

Isauria, bir dönem güneyde Mersin Mezitli'den Alanya'ya kadar da hakim olmuş, kuzeyde Gündoğmuş, Akseki, Yalıhüyük, Ahırlı, Seydişehir'in batısı, Bozkır, Hadim, Taşkent, Ermenek, Anamur, Mut bölgelerini kapsar. Başkentleri halk arasında Zengibar Kalesi olarak bilinen lsauria Nova/Palaia'dır. Konya'nın güneydeki dağlık ilçelerinden Bozkır ilçesinin Ulupınar, Hacılar, Işıklar köyleri arasındaki 1800 yükseklikli dağa lokalize edilmiştir. Mut'un eski adı İzorya Isauria'dan; Isauria Nova yakınındaki Sarıoğlan Kasabası adını Isauria Nova'dan; Bozkır ilçesinin eski adı olan Sırıstat adı ise Isauria Vetus'tan gelir. 

Bizans imparatoru Zeno/Zenon, Ermenek'teki Zenopolis/Zenonopolis'lidir. Isaurialıdır. Kendi döneminde Bizans'a ve bölgeye Isauria damgasını vurmuştur. Pek çok yapı bırakmıştır.

Isauria'nın çevresel özellikleri, 1.800 metre yüksekliğinde, üç tarafı uçurumlarla çevrili bir tepede bulunan Zengibar Kalesi kalıntıları, Efes antik kentinin 14 katı büyüklüğündedir. Isauria Rotasını yürüyenler, wikiloc yollardelisi kullanıcısından "Isauria Nova/Palaia Gezi Kılavuzu" adlı fotoğraflı rota kaydı ile antik kenti gezebilir. Burada, rotadan birazcık çıkıp tekrar rotaya girmek gerek.

Tarih boyunca, Isauria bölgesi Roma İmparatorluğu'nun kontrolü altına girmiş, ardından Galatya Kralı Amyntas'ın yönetimi altına girmiştir. Amyntas, halkın direnişini kırmak amacıyla Isauria kentini yerle bir etmiş ve yakınında yeni bir kent inşa ettirmiştir. Roma döneminde, Isauria kenti 10.000 kişilik bir nüfusa sahiptir ve burçlarla desteklenmiş dört kilometre uzunluğunda surlarla çevrilidir.

Isauria halkı, enerjik ve yağmacı bir halk olarak bilinir. Kral Philiph'in ordusuyla İskender'in ordusuna karşı koyamadığı bilinmektedir.

Daha sonra yeniden inşa edilen Isauria, Roma İmparatorluğu'nun kralı P. Servilius tarafından geliştirilmiş ve bölgenin ticaret merkezi haline getirilmiştir. Başkent Isauria Nova/Palaia (Zengibar Kalesi), eski başkentin Isauria Nova / Leontopolis'in (Bozkır ilçe merkezi) bölgeye taşınması ile başkent olmuştur.

Sonraki dönemde, Anadolu'da Hristiyanlığı kabul eden ilk kent olmuştur.

Isauria'da birçok psikoposun yaşadığı bilinmektedir.

Isauria Yolu / Tuz Yolu / Via Sebaste: Antik Yürüyüş Rotası

Isauria Yolu, Mehmet GÜLTEKİN, Fedai ERKOCAOĞLU, Adem GÖK, M. Emin ÇİMEN, M. Naci ÇEZİK tarafından tarihi ve kültürel mirasımızı korumak ve bu yolları turizme kazandırmak amacıyla yapılan bir girişim sonucunda ortaya çıkmıştır. Bu yol, Antik Çağ'a uzanan köklere sahip olan Homonadlar ve Isaurialılar gibi bölgenin en eski halklarıyla yakından ilişkilidir. Isauria toprakları içinde bulunan bu antik yola antik çağlarda günümüze kadar kesintisin olarak tuz taşındığı için Tuz Yolu; Isaurialılar bu yollardan deniz korsanlığına gidip geldiği için  Isauria Yolu, Roma'nın Homonadları yok etmek için ördükleri yol ağlarına Via Sebaste dedikleri için Via Sebaste adları verilmiştir. Ancak ülkemizdeki yürüyüş yollarına antik çağdaki uygarlıkların adı verilmesi geleneğine uyularak Mehmet GÜLTEKİN tarafından Isauria Yolu adı verilmiştir.

2012 yılında başlayan araştırma, işaretleme ve levhalaştırma çalışmaları 2022 yılında tamamlanmıştır. Isauria Yolu, diğer yürüyüş rotalarından farklı olarak gerçek bir antik çağ rotası olmasıyla öne çıkar. Bu yollar boyunca, sahillerden iç kesimlere gaz yağı ve zeytinyağı gibi ürünler taşınmış, geri dönüşte ise Tuz Gölü'nden getirilen tuz, sahillere götürülmüştür. Bu yolların binlerce yıldır kesintisiz olarak tuz taşınmasına tanıklık ettiği bilinmektedir.

Isauria Yolu, dünyanın bilinen en eski yoludur. Şöyle ki, Çatalhöyük dünyanın en eski kentidir. Çatalhöyüklülerin obsidyen ticareti yaptığı bilinmektedir. Alanya ve Side kazılarında Çatalhöyğk obaidyenleri; Çatalhöyük tahılları; Çatalhöyük kazılarında ise Alanya-Side kıyılarına ait deniz taşlarından kolyeler bulunmuştur. Çatalhöyük'ün MÖ 7500 yılına tarihlendirildiğini düşünürsek günümüzden 9500 yıl önce bu insanlar birbirlerine gidip geliyordu. Toroslarda geçit veren yer pek azdır. Bu nedenle döşeme yol kalıntıları, yol kenarı duvarları, yerleşim yeri olmayan yerlerdeki kuyular, sarnıçlar... antik yolun geçtiği yerlerin izleridir. Bu nedenle bu yola gerçek antik yol rotası ve dünyanın en eski yolu demekteyiz.

Isauria Yolu'nun yüzde 90'ı antik yol güzergahından oluşmaktadır. Geri kalan kısmı ise zorunluluktan kaynaklı güzel patikalardan, dağ yollarından geçmektedir. Bu yol, Toros Dağları'nı kuzeyden güneye geçmektedir. Yokunyğrüyenler aynı zamanda Toros Transı yapmış olacaklardır. Ara yollar kullanılarak Isauria Yolu'nun büyük bölümü yok edilmişse, alternatif güzergahlarla 424 km'lik 20 günlük bir rota oluşturulmuştur.

Isauria Yolu'nun başlangıç noktası Alanya ya da Ermenek'tir. Güzergah şöyledir: Alanya, Gündoğmuş, Akseki, Bozkır, Hadim, Taşkent, Ermenek.

Yol üzerinde yol işaretleri, wikiloc kayıtları ve rehber kitabı bulunmaktadır. Rehber kitabı 380 sayfa olup rotanın fikir babası Mehmet GÜLTEKİN (Yollar Delisi) tarafından yazılmıştır. Nisan 2024'te kitap çıkmış olacaktır.

Bu yeni rotanın ülkemize ve doğa tutkunlarına hayırlı olmasını dileriz. İyi ve keyifli yürüyüşler!

Daha fazla bilgi için: Yollar Delisi

Isauria Yolu Hakkında Genel Bilgiler

Tarihçe:

Isauria Yolu, Toros Dağları'nın içinden geçen ve antik çağlardan beri kullanılan askeri ve ticaret yoludur.

Yol boyunca taş döşeli yol kalıntıları, yer yer antik kentler, kaleler, hanlar, ve doğal güzellikler bulunur. Issızlığı yaşayabileceğiniz bir rotadır.

2012 yılında Mehmet GÜLTEKİN'in çalışmaları ile başlayan Isauria Yolu'nun 424 km'lik bölümü yürüyüş ve trekking için şu an hazır durumdadır.

Her etap, farklı zorluk seviyelerine ve manzaralara sahiptir. Köylerden, yaylalardan geçen bir rotadır.

Yol boyunca konaklama ve yeme-içme olanakları olan yerler ve olmayan yerler için kılavuz kitabı edininiz.

Etkinlikler:

Yılda bir kere Isauria Yolu'nda yolun kaşifi  Mehmet GÜLTEKİN tarafından trekking ve doğa yürüyüşü festivalleri düzenlenmektedir. Ancak bu konularda kendisi destek bulamamakta olup minimum ücretlerle bu etkinliği yapmaktadır. Ayrıca gruplar kendiliklerinden gelip yolu yürümeye başlamıştır.

Bu festivaller, doğaseverleri ve tarih meraklılarını bir araya getirmektedir.

Festivaller kapsamında rehberli turlar, atölyeler ve konserler gibi çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Isauria Yolu:

Doğa yürüyüşü ve trekking için ideal bir rotadır.

Tarihi ve doğal güzellikleri keşfetmek için eşsiz bir fırsat sunar.

Hem deneyimli hem de yeni başlayanlar için uygundur.

Isauria Yolu'nu keşfetmeyi ve muhteşem manzaraların tadını çıkarmayı unutmayın!

Konya Antalya Karaman Antik Isauria Yürüyüş Yolu

Antik çağ yolunu takip ederek yürümek isteyenler için, bu yolların yapımında doğrudan rol oynamış olan Isauria ve Homonada gibi bölgenin en eski halklarını tanımak önemlidir. Isauria Yolu olarak adlandırılan bu antik yol ağı, Isauria ve Homonada toprakları içinde uzanır. Aynı zamanda Roma döneminde "Via Sebaste" olarak da bilinen bu yola, Romalılar Octavianus Augustus ve onun ardıllarını onurlandırmak için bu isim verilmiştir.

Mehmet Gültekin
Yollar Delisi
30 Nisan 2020

Yorum Gönder

0 Yorumlar