Ticker

6/recent/ticker-posts

Advertisement

Responsive Advertisement

ISAURIA YOLU BİLGİ YAZISI (VIA SEBASTE - TUZ YOLU)

Bu İlk Çağ yolunda yürümek isteyenler, bu yolların yapımı ile doğrudan ilgili olan bölgenin en eski halkları olan Homonadlar ile Isaurialıları tanımak durumundadır. Homonada ülkesi, Isauria toprakları içinde olasılıkla özerk bir yapıya iye idi. Sözünü ettiğim yol ağlarına, Isauria içinde olduğu için yola Isauria Yolu; Homonada içinde olduğu için Homonada Yolu; Romalılar, Octavianus Augustus ile onun ardıllarını onurlandırmak için bu yola Via Sebaste dedikleri için Via Sebaste; İlk Çağ’dan bu yana, 40-50 yıl öncesine kadar bu yollarda tuz taşındığı için Tuz Yolu, ilk çağda gemi yapımı için gerekli olan sedirler Isauria’dan kıyılara indirilip satıldığı için Sedir Yolu denilebilir. 

2012'de başladığımız yol arama, imleme, tabelalama  çalışmalarımız 2022 Mayıs'ı ile sonlandı. Isauria Yolu'nun diğer yürüyüş yollarından farkı, gerçek bir antik çağ rotası olmasıdır. Sahillerden içerlere gaz yağı, zeytinyağı taşıyan katarlar geri dönüşte Tuz Gölü'nden tuz yüklenip sahillere götürüyorlardı. Öyle ki günümüzden 40 yıl öncesine kadar Toroslardaki Yörük yaylalarındaki yaşlı kişiler bu yollardan tuza gittiklerini anlatırlar. Demem o ki, bu yollar binlerce yıldır kesintisiz tuz taşınmış yollardır. Yollar, yükseklerden geçtiği için çok bozulmamıştır. Ancak yayla yolları açılırken büyük oranda yine bozulmuştur. Toprak yolun yanında ara ara antik yolun kalıntıları görülebilmektedir. Yolun yüzde 90'ı antik yol güzergahıdır. Geri kalan kısmı ise zorunluluktan kaynaklı güzel patikalardan geçmektedir. 

Bilindiği gibi Konya Çatalhöyük, acunun en eski yaşam alanıdır. Karahantepe ve Göbeklitepe, kült merkezleridir. Karıştırılmasın. Çatalhöyük kazılarında Side kıyılarının deniz taşlarından yapılmış kolyeler, Side kazılarında ise Çatalhöyük kökenli tahıllar bulunmuştur. Demek ki M.Ö. 7500'lerde bu yolları dönemin halkları kullanıyordu. Isauria Yolu'nu yürüyenler, aynı zamanda dünyanın bilinen en eski yolunu da yürümüş olacaklardır. Çünkü güzergah bellidir. O dönemde yolların durumu nasıldı bilinmez. Ancak yolların taş döşemelerinin Roma döneminde yapıldığını bilmekteyiz. 

Torosları kuzeyden güneye geçen birkaç yerde yol vardır. Bu yolları bir birine bağlayan ara yollarda vardır. Çalışmamızda eğer bu yolların büyük bölümü yok edilmişse ara yollar kullanılarak diğer ana yola geçilmiş ve gerçek antik yollarda geçecek 174 km'lik 11 günlük bir rota oluşturulmuştur.

Yürüyüş Konya Bozkır'dan başlamakta Antalya Akseki içlerinden geçerek Antalya Gündoğmuş ilçe merkezinde son buluyor. Yol imleri, wikiloc kayıtları ve kitabı da hazırdır. 

Ülkemizin yeni rotası hayırlı olsun.

İyi ve keyifli yürümeler...

Yorum Gönder

0 Yorumlar